Lampunvalintakone Lamppujen palautuspisteet

Lamppujen pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät helpottavat lampun valintaa

energiamerkinta_lamppu_pakkauksessa.jpg
Energiatehokkuus
Lampun energiatehokkuus selviää energiamerkinnästä. Uudistetun merkinnän myötä energiatehokkaimmat lamput erottuvat nyt aiempaa paremmin, kun A-energialuokan lisäksi asteikossa ovat luokat A+ ja A++.

Esimerkiksi useimmat ledilamput ovat A+ -luokkaa, joten ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput.

Lamlamppupakkaus_lumen_pun.pngpun tuottaman valon määrä
Lampun tuottaman valon määrän mittari on nimeltään lumen (lm). Muista, että wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan sähkönkulutuksesta, joten wattimäärän perusteella tehdyt vertailut voivat johtaa harhaan. Esimerkiksi 60 wattisen hehkulampun tuottama valon määrä on noin 710 lumenia.

 

Valon väri
Värilämpötila-merkki_pieni.jpgHehkulamppujen värilämpötila on aina sama 2700 kelvintä (K), eli lämpimän valkoinen. Pienloistelampuissa ja led-valoissa värilämpötiloissa on taas enemmän vaihtelua. Mitä korkeampi kelvinarvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa. Värilämpötila on usein esitetty pakkauksissa hanainnollisena väripalkkina, josta värisävyn päättely onnistuu helposti ilman lukuarvojen muistamistakin.

Soveltuu himmennyskäyttöön -pieni.jpgHimmennettävyys
Himmenninominaisuus liittyy valaisimen kytkimeen, jolla voi säätää valon voimakkuutta valaisimessa. Kaikki energiansäästölamput eivät kestä tätä säätämistä, joten himmeninominaisuudella varustettuun valaisimeen tulee hankkia himmentämisen mahdollistava lamppu.

Käyttölämpötila eli soveltuvuus ulkokäyttöön

Lampun käyttölämpötila -merkki.jpg

Jos olet hankkimassa lamppua ulkokäyttöön tarkista aina pakkauksesta, että lamppu kestää myös alhaisempia käyttölämpötiloja. Vain sisäkäyttöön tarkoitettujen energiansäästölamppujen valontuotto saattaa jäädä pakkasella pieneksi.

Syttymisnopeus

Energiansäästölamppujen syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 % valotehon saavuttaminen jopa minuutin. Valikoimista löytyy myös malleja, jotka syttyvät lähes yhtä nopeasti kuin muut lampputyypit. Pakkauksessa voidaan ilmoittaa ”syttyy heti”, jos lämpenemisaika on alle 1 sekuntin.

Käyttöikä

Lampun kestoaika -merkki.jpgLamppujen arvioitu polttoaika vaihtelee hehkulamppujen 1 000 tunnista parhaiden energiansäästölamppujen ja ledien 50 000 tuntiin. Usein pakkauksissa polttoikä ilmoitetaan vuosina. Tällöin oletetaan lamppuja käytettävän 1 000 tuntia vuodessa. Kannattaa muistaa, että pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kestoiästä. Lampun käyttöiän ilmoittaminen perustuu IEC-standardin mukaiseen mittausjärjestelyyn. Testatuista lampuista 50 % jatkaa palamistaan vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

Energiansäästölamppujen kestoikä riippuu muun muassa lampun laadusta, polttojaksoista ja käyttölämpötilasta.

Pakkauksissa ilmoitettu käyttöikä perustuu tyypilliseen kotitalouskäyttöön sisävalaistuksessa, jossa vuotuiseksi käyttöajaksi lasketaan 1 000 tuntia eli noin 3 tuntia vuorokaudessa. Ulkovalaistuksessa tyypillinen käyttöaika vuorokaudessa on huomattavasti suurempi, noin 12 tuntia vuorokaudessa (4 000 tuntia vuodessa). Näin ollen käyttöikä vuosina jää vastaavasti lyhyemmäksi.

Sytytyskertojen määrä

Tieto on tärkeä energiansäästölamppuja valittaessa. Pienloistelamppuja, jotka kestävät 3 000-6 000 sytytyskertaa, ei kannata asentaa tiloihin, joissa lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Tällaisissa käyttökohteissa pienloistelamput eivät välttämättä kestä ilmoitettua käyttöikää. Halogeeneista ja ledeissä sytytyskertojen määrä ei vaikuta samalla tavoin lampun käyttöikään. Tosin energiansäästölampuista löytyy malleja, jotka kestävät jopa miljoona sytytyskertaa.

Lamppujen ulkomitat

Muista tarkistaa ennen lampun ostamista, että uusi lamppu mahtuu valaisimen sisään. Lampun ulkomitat on kerrottu pakkauksessa.

Lampun hävitysmerkki_pieni.jpgLampun hävittäminen
Energiansäästölamppuja, loisteputkia ja ledejä ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen mukana. Elohopeaa sisältävät energiansäästölamput ja loisteputket tulee toimittaa ongelmajätteen keräykseen tai sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Ledeistä kerätään elektroniikkaa talteen, joten ne kuuluvat myös SER-keräyksen piiriin.

 

Motiva Oy

Motiva Oy • PL 489, 00101 HELSINKI • Puhelin 09 6122 5000 • Faksi 09 6122 5199 • Copyright Motiva Oy